Wet- en regelgeving wapenkluis
- Geplaatst op
- Door Dominique Beuvink
- Geplaatst in bijzondere wetten, gecertificeerde wapenkluis, wapenkluis, wetgeving
- 3
Lees in deze blog de wet- en regelgeving over een goede wapenkluis.
Wet- en regelgeving
Regelmatig krijgen wij de vraag wat de regels zijn rondom het aanschaffen van een wapenkluis.
De overheid zegt daar het volgende over:
''Als een deugdelijke bergplaats voor wapens en/of munitie wordt uitsluitend aangemerkt een speciaal voor de opslag van wapens vervaardigde wapenkast/wapenkluis of een andere kluis die qua uitvoering en inbraakwerendheid daarmee kan worden gelijkgesteld. Een kluis dient deugdelijk te worden verankerd in de vloer of de muur van het gebouw tenzij de kluis van een dusdanig gewicht is (minimaal 200 kilo) dat het zo goed als uitgesloten is dat de kluis bij een inbraak kan worden meegenomen (Bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0032774/2013-01-16)''
Let hierbij op: munitie dient altijd afzonderlijk van de wapens opgeslagen te worden. Dit kan in dezelfde wapenkluis, mits deze wapenkluis een apart afsluitbaar munitievak heeft.
Gecertificeerde wapenkluizen versus goedgekeurde wapenkasten
In Nederland is het dus (nog) niet verplicht om een gecertificeerde wapenkluis aan te schaffen, maar bij de eindcontrole van Bijzondere Wetten weten wij uit de praktijk dat zij graag een klasse S1-wapenkluis willen zien en dit ook adviseren aan verlofhouders.
In de praktijk maken wij helaas regelmatig mee dat de wapenkluis van een klant is afgekeurd. Hierbij gaat het om zogenaamde goedgekeurde wapenkasten. Deze wapenkasten worden o.a. aangeboden bij bouwmarkten en wapenhandelaren, maar ook bij aanbieders van wapenkluizen. Deze wapenkasten worden o.a. afgekeurd, omdat deze niet deugdelijk afsluitbaar zijn, te dun plaatwerk hebben en qua gewicht te licht zijn.
Het verschil tussen een gecertificeerde wapenkluis en een goedgekeurde wapenkast is dat gecertificeerde wapenkluizen getest worden door een onafhankelijk instituut. Gecertificeerde wapenkluizen zijn zwaarder en voorzien van minimaal vier massieve sluitpinnen die de kluisdeur aan drie zijden in de corpus verankeren. Daarnaast moeten de corpus en deur van minimaal 3mm staal zijn gemaakt. Ook moeten de sloten voldoen aan de EN1300 normering.
Bij Hunter Safes verlaat geen enkele wapenkluis de fabriek zonder minimaal ''klasse S1 volgens EN 14 450'' certificering. Onze wapenkluizen worden getest door IMP en uiteraard worden wij hier op geaudit. Wij hebben hier bewust voor gekozen, omdat wij:
1) Wapenkluizen van goede kwaliteit willen leveren;
2) Veiligheid erg belangrijk vinden.
Is dit dan ook de reden dat Hunter Safes soms duurder is dan andere aanbieders?
Ja, soms wel. Echter bieden wij ook wapenkluizen aan die bij ons goedkoper zijn dan bij een ander. Let bij het vergelijken goed op de afmetingen, gewicht en de certificering. Bij ons ben je verzekerd van een kwalitatief goede wapenkluis die goedgekeurd wordt door Bijzondere Wetten. Daarnaast gebruiken wij materialen en producten afkomstig uit de Europese Markt. De certificering in combinatie met de herkomst van onze materialen en onderdelen maakt dat wij wapenkluizen produceren én leveren van hoogwaardige kwaliteit.
Vergeet uiteraard niet om de wapenkluis te verankeren. Wij leveren standaard keilbouten mee voor verankering. Standaard zijn onze wapenkluizen voorzien van voorgeboorde gaten in de rug- en bodemzijde.
Kortom, koop jouw gecertificeerde wapenkluis bij Hunter Safes. Deze worden gegarandeerd goedgekeurd door Bijzondere Wetten in heel Nederland.
Helder uitgelegd! Ook ik heb een wapenkluis van Huntersafes en ben er erg tevreden over. Bij controle ook geen problemen. Ik kan jullie zeker aanraden.
Eens! Ik heb in het verleden een wapenkluis aangeschaft bij een andere kluizenaanbieder, maar deze is inderdaad afgekeurd, omdat er te weinig sluitpinnen waren. Daarna een kluis van jullie aangeschaft en deze is goedgekeurd.
Goed dat jullie hier aandacht aan besteden. Mijn ervaring met Hunter wapenkluizen is erg goed. Kwalitatief sterk en geen Chinese troep.